#otwock galeria forum ciekawostki (Włoskie etykiety)

Informacje o włoskich etykietach wina

Włoskie etykiety na wino, tak jak te z Francji i Hiszpanii, są wymagane przez prawo, aby pokazać ustalony zestaw podstawowych informacji (nazwa producenta, apelacja, rocznik wina, zawartość alkoholu i objętość butelki). Włochy zaczęły opracowywać oficjalne klasyfikacje wina w latach 60., wzorowane na francuskim systemie apelacji. Kategorie DOC i DOCG zostały wprowadzone w 1963 roku (chociaż te ostatnie pozostają niewykorzystane do 1982 roku), a kategoria IGT pojawiła się na początku lat dziewięćdziesiątych.

 przegląd włoskich klasyfikacji i terminologii etykiet. Aby uzyskać wyczerpujące informacje na temat Włoch i ich win,

Cztery oficjalne poziomy włoskiej klasyfikacji wina:

DOCG ( Denominazione di Origine Controllata e Garantita ) jest najwyższą klasyfikacją dla win włoskich. Oznacza to kontrolowane ( kontrolne ) metody produkcji i gwarantowaną jakość wina ( garantita ). Istnieją ścisłe przepisy regulujące produkcję win DOCG, w szczególności dozwolone odmiany winorośli, limity wydajności , dojrzałość winogron, procedury winiarskie i dojrzewanie beczek / butelek. Każde wino DOCG podlega urzędowym procedurom degustacji. Aby zapobiec podrabianiu, butelki mają numerowaną pieczęć rządową na szyi. Zobacz Barolo DOCG .

DOC ( Denominazione di Origine Controllata ) to główna kategoria klasyfikacji włoskich win i obejmuje prawie wszystkie tradycyjne włoskie wina. Istnieje około 330 indywidualnych tytułów DOC, każdy z zestawem praw rządzących jego strefą winiarską, dopuszcza odmiany winorośli i styl win. Te, które wykazują niezmiennie wysoką jakość, awansują do statusu DOCG. Zobacz Soave DOC .

IGT ( Indicazione Geografica Tipica ) została wprowadzona w 1992 r., Aby umożliwić pewien poziom swobody dla winiarzy we Włoszech. Przed 1992 r. Wiele win nie kwalifikowało się do statusu DOC lub DOCG – nie dlatego, że miały niską jakość, ale dlatego, że zostały wyprodukowane z odmian winogron (lub mieszanek) nieobjętych sankcjami zgodnie z przepisami DOC / G. Klasyfikacja IGT koncentruje się na regionie pochodzenia, a nie na odmianach winorośli czy winach. Zobacz Toscana IGT .

Vino da Tavola: oznacza „wino stołowe” w języku włoskim i reprezentuje najbardziej podstawowy poziom włoskiego wina. Kategoria Vino da Tavola cieszyła się pewnym prestiżem w latach 70. i 80. dzięki doświadczonym producentom win, którzy pod tym tytułem produkowali wina najwyższej jakości (ale niekonwencjonalne). Sytuacja ta stopniowo jednak uległa zmniejszeniu od czasu wprowadzenia kategorii IGT z bardziej elastycznymi warunkami produkcji, a Vino da Tavola powraca do pierwotnego statusu jako najniższy szczebel włoskiej drabiny jakości wina. Zobacz Vino da Tavola .

Super Tuscans
Ten przydatny, ale nieoficjalny termin pojawił się w latach siedemdziesiątych, aby opisać konkretny zestaw wysokiej jakości win toskańskich, które nie mogły uzyskać statusu DOC lub DOCG, ponieważ złamały tradycyjne włoskie normy winiarskie (zastosowano zagraniczne odmiany winorośli, a wina były często dojrzewające w małych, nowych dębowych beczkach). Kilka z tych win zyskało globalne uznanie i astronomiczne metki – stąd „Super Tuscan”. Pierwotnie wina te musiały być oznaczone jako Vino da Tavola, ponieważ naruszały rygorystyczne, skoncentrowane na tradycji przepisy DOC. Sytuacja ta ostatecznie doprowadziła do stworzenia kategorii IGT, ze stosunkowo łagodnymi regułami produkcji.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *