Herbata Oolong dlaczego warto

Z perspektywy swego zycia

człowiek dochodzi do takiego momentu że zaczyna pić nie zliczone ilości herbat po 80 zł 100 -150 zł  za 10 dkg i więcej i czyta opisy co na co

na głowe , otyłość na nerwy , depresje , pobudzenie itd

gdy  okazuje się że leki i inne chemiczne paskudztwa już nie pomagają albo szkodzą

tea i ich właściwości stają się wybawieniem oto oolongi    i ich dobroczynne właściwości

HERBATA OOLONG 青茶; qīng chá

Właściwości naparu:
• reguluje przemianę materii,
• przyspiesza spalanie tłuszczu u kobiet o 25%, a u mężczyzn o 15-20%,
• obniża poziom glukozy we krwi,
• obniża poziom cholesterolu,
• chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
• opóźnia proces starzenia,
• chroni przed niewydolnością nerek,
• zmniejsza stres,
• wzmacnia system odpornościowy.
Produkowana jest w Chinach i Tajwanie (Formosa). Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je „smoczymi herbatami”.

Grupa herbat bardzo zróżnicowanych – częściowo oksydowanych (reakcja z tlenem), począwszy od lekko-oksydowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej, aż do mocno-oksydowanych, podobnych do herbaty czarnej.

Proces obróbki składa się z etapów:
-więdnięcie,
-potrząsanie w bambusowych lub wiklinowych koszach,(otarcia listków ułatwiają przedostawanie się soków na zewnątrz i fermentację wewnątrz liścia),
-podgrzewanie w temperaturze 250 stopni przez okres 20 minut zatrzymuje proces oksydacji listka,
-podczas rolowania nadaje się herbacie kształt bryłek,
-dosuszenie i prażenie ma na celu modyfikacja smaku tej wyjątkowej herbacie.

 

Zaparzanie (filiżanka 0,15-0,2l):
Łyżeczkę herbaty oolong zalać wodą o temp. 90*C, parzyć 4-5 minut. Zaleca się zaparzać herbatę przynajmniej trzy razy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *